Skip to main content

Molens Van Orshoven – Leuven

De Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven kregen onlangs een herbestemming, waarbij 4Technics meebouwde aan dit circulair project. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt? 

CIRCULAIRE ECONOMIE 

In onze huidige wegwerpeconomie importeren we grondstoffen op grote schaal en dumpen hen na gebruik als afval. Het bewustzijn groeit dat dit lineair systeem een eindig verhaal is. De circulaire economie buigt de lineaire logica om tot een gesloten systeem, waarbij verdere uitputting van grondstoffen en groeiende afvalbergen tot het verleden behoren. Centraal staat hierbij het sluiten van kringlopen. Hergroeibare grondstoffen en hergebruik spelen daarbij een belangrijke rol. 

“Een circulair gebouw is een tijdelijke samenkomst van producten, componenten en materialen met een gedocumenteerde identiteit, in een vorm die voor een benoemde periode een bepaalde functie kan vervullen, waarbij de herkomst en mogelijke herbestemming gedocumenteerd zijn en blijven.”  

– Guldager, K. , ‘Building a Circular Future 

Leave a Reply